Sertéstelep szigetelés szórt purhabbal – Minőségi állattenyésztés olcsóbban!

Sertéstelep szigetelés kapcsán fontos tudni, hogy mára megváltoztak a minőségi követelemények . Az elmúlt kb. 50 évben a sertéstartás során hazánkban is a mennyiség növelése volt a fő cél. Mára azonban előtérbe kerültek a minőségi követelmények, mivel a világpiacon sertéshúsból túlkínálat alakult ki. Ez a tendencia a sertéstartás követelményeit is gyökeresen átalakította. A mennyiségi igény csökkenésével előtérbe nagyobb hangsúlyt kapnak az ún.  „állatjólléti” követelmények, továbbá az élelmiszerbiztonsági előírásokat is megszigorították.

Sertéstelep szigetelés? Miért vált fontos tényezővé?

A sertéstelepeken az adott tartástechnológia határozza meg az épületek szerkezeti kialakítását, funkcióit és használati rendjét is. Az újszülött malacok esetében pl. magas hőigényű, fejletlen hőszabályozású egyedekkel kell számolni, tehát kiemelkedően fontos az egyenletes hőmérséklet, elvárás a hőveszteség mérséklése és a hőpótlás. A sertéstelep hőszigetelése és vízszigetelése ma már elkerülhetetlen!

A hatékony szellőztetés fontos– de rossz szigetelés mellett hogyan?

Az ideális, viszonylag állandó hőmérsékletet a légmozgás gátlásával, a falak és a tetőszerkezet szigetelésével és sugárzó hőt kibocsátó fűtőberendezésekkel, hőszigetelt fekvőhelyekkel, melegítő lapokkal szükséges megoldani.

A beépített szellőzőberendezések elfogadható működéséhez olyan épületre van szükség, ahol a levegő az előre meghatározott utat járja be. Repedt hullámpalák, rossz lemezillesztések, álmennyezet és oldalfal közti rések stb. esetén a levegő a réseken keresztül is közlekedik, lényegesen csökkentve a ventilátorok hatásfokát. Ahhoz, hogy a szellőzőrendszer vezérelni tudja a belső klímát, teljesen zárt, résmentes épületre van szükség. Ennek megvalósításához a szórt poliuretán szigetelőhab (PUR-hab) a legmegfelelőbb technológia.

A purhabot folyékony halmazállapotban hordjuk fel a felületekre, ahol a gyors reakcióidőnek köszönhetően szinte azonnal megszilárdul. Függőleges falakra és mennyezet szigetelésére is kiváló. A szórt purhab szigetelés egyedi sajátossága, hogy két funkciót lát el, hő- és vízszigetelő anyag is egyben!
Kiemelkedő hőszigetelő képességéből adódóan fele vastagságot elegendő felvinni, mint az általánosan használt szigetelőanyagokból. Sertéstelep szigetelés esetében az állattartó épületekben már a 3-5 cm vastagságú szigetelés biztosítja a hatékony hőszigetelést és a tökéletes vízszigetelést is. A szigetelés varrat –és dilatáció mentes, hatékonyságának legfőbb titka éppen ez.

A szórt purhab szigetelés tökéletesen megvédi az állatokat a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásoktól, egész évben egyenletes hőmérsékletet biztosít. Ez pozitívan befolyásolja a takarmányfelhasználást is.
Hőszigetelés nélkül, vagy nem elégséges szigetelés esetén – főleg az őszi hónapokban – jelentős lehet a tetőfedés belső oldalán és a fém épületszerkezeteken kicsapódó pára a hőhidak mentén. Ez elősegíti a penész kialakulását, ami komoly egészségügyi problémákat vet fel. További probléma, hogy az ammóniás párával keveredve a fémszerkezetek korrodálódnak, ami az épület szerkezetében okoz komoly károkat.

Régi az épület? Rossz állapotú a szigetelés? Javítható!

A sertéstelep szigetelése utólag is hosszú távú megoldás és pár éven belül megtérülő beruházás. Gyakori probléma a régi, azbeszt alapú szigetelőanyag eltávolítása, ami rendkívül költséges. Erre nincs szükség, hiszen a szigetelőhab a repedéseket, a rossz illesztéseket átfedi, a vizet nem engedi át, és hőszigeteli is a tetőt. Ezzel az eljárással még hosszú ideig meghosszabbíthatjuk az épület élettartamát.

Sertéstelep tisztítás, fertőtlenítés – a purhab szigetelés a szigorú előírások betartására is megoldást nyújt. A szigetelőhab ellenáll a savaknak, lúgoknak, fertőtlenítő szereknek, felületét turnusváltásonként bátran lehet magasnyomású mosóval tisztítani.

Ha éppen aktuális a sertéstelep szigetelése, hívjon minket bizalommal!

Szaktanácsadás, egyeztetés 36(30) 962-0560

Több információ a nyitottcellás purhabról

Több információ a zártcellás purhabról

Istálló, lovarda szigetelés